ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ & ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Κτισμένη σε ένα μικρό οροπέδιο ΒΑ της Βρύναινας στην επαρχία Αλμυρού Μαγνησίας και σε ύψος 370 μέτρων βρίσκεται η Ιερά Μονή Κάτω Ξενιάς (χάρτης περιοχής). Η παλαιότερη ονομασία ήταν «Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου» και αποτελούσε μετόχι της σημερινής Άνω Μονής Ξενιάς. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ιδρύθηκε αλλά ιστορικά στοιχεία αναφέρουν σαν πρώτη περίοδο λειτουργίας της τον 13ο αιώνα. Από τότε έχουν γίνει πολλές ανακαινίσεις λόγω των καταστροφών που είχε υποστεί με σημαντικότερη εκείνη από τους σταυροφόρους που την έκαψαν ολοσχερώς καθώς και καταστροφές και επιδρομές που έκαναν οι Καταλανοί στην περιοχή τον 14ο και 15ο αιώνα με συνέπεια να μην μπορεί να ανασυσταθεί και ανασυγκροτηθεί  πριν από το 1522 όπως φαίνεται και από επιγραφή  χαραγμένη στην αργυρή θήκη που περιέχει δύο μικρά κομμάτια της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου, δώρο της Μονής Βατοπεδίου.
Το 1962 μετατρέπεται σε γυναικείο μοναστήρι. Όμως ο καταστρεπτικός σεισμός τα ξημερώματα

 της 9ης Ιουλίου 1980 που έγινε στην περιοχή κατέστησε το μοναστήρι ακατοίκητο με τα κελλιά και τον ναό να έχουν καταρρεύσει. Από θαύμα σώθηκαν οι μοναχές καθώς «τυχαίο» γεγονός δημιούργησε δεκάλεπτη καθυστέρηση ώστε την ώρα του σεισμού βρέθηκαν καθοδόν από τα κελλιά προς τον ναό για την πρωινή λειτουργία. Η Παναγία είχε φροντίσει για μια ακόμα φορά εκείνες που την διακονούσαν.
Στις 3 Νοεμβρίου 1983 και μετά από μεγάλες προσπάθειες της αδελφότητας θεμελιώθηκε από το νέο κτήτορα μητροπολίτη Δημητριάδος κ.Χριστόδουλο το νέο μοναστήρι, περίπου ένα χιλιόμετρο από την παλιά μονή στον λόφο Καστράκι ή Καστρούλι. Ένα πανέμορφο νέο μοναστήρι με κήπους γεμάτο τριανταφυλλιές και περίτεχνα κτίσματα.
Στο ναό βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ξενιάς. Λέγεται ότι οφείλει το όνομά της στο ότι η μονή παρείχε μεγάλη φιλοξενία στον κόσμο που την επισκεπτόταν. Άλλη πιθανή όμως εξήγηση για τους ντόπιους είναι ότι η εικόνα της Παναγίας ήρθε από άλλη ξένη μονή και την ονόμασαν Ξένη, Ξενιά.
Η εικόνα έχει χαρακτηρισθεί ως αυστηρής βυζαντινής τεχνοτροπίας. Τούτο όμως έρχεται σε αντίθεση με την λαϊκή παράδοση που θέλει την Εικόνα της Παναγίας Ξενιάς, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Είναι φτιαγμένη από κερί και μαστίχα, το «κηρομάστιχο», που φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Νέα Μονή Κάτω Ξενιάς

ΚΕΙΜΗΛΙΑ
Τα ιερά κειμήλια που υπάρχουν στη μονή είναι πολλά. Μεταξύ αυτών επτά λειψανοθήκες με λείψανα αγίων, τα δύο μικρά τεμάχια από την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου δώρο της Μονής Βατοπεδίου το 1522 όπως προαναφέραμε, τρία αργυρεπένθητα ευαγγέλια, επίχρυσους και ασημένιους σταυρούς, εγκόλπια, πατριαρχικά σιγγίλια, χειρόγραφα βιβλία και πολλά άλλα.
Τέλος να αναφέρουμε ότι τα θαύματα που προσδίδονται στην Παναγία είναι πολλά και φτάνουν μέχρι το σήμερα.  Είναι ξακουστή η Παναγία Ξενιά όχι μόνο στους ντόπιους αλλά και στην ευρύτερη της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Αξίζει μια επίσκεψη στο μοναστήρι αυτό σε όσους βρεθούν στην περιοχή εκείνη μιας και δεν είναι σε μεγάλη απόσταση από την Εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης στο ύψος της Σούρπης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηγουμενοσυμβούλιο : 2422 094265
Τα στοιχεία πάρθηκαν από το βιβλίο της μονής όπου μπορείτε να το αγοράσετε από το μοναστήρι για περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του καθώς περιέχει και πλήθος φωτογραφιών των εικόνων και της Παλαιάς Μονής.
Advertisements